Pinot Noir: sex in een glas!

September 19, 2017

3 minuten leestijd

 

Pinot Noir is als ‘’sex in een glas’’, refereren naar MS Madeline Triffon die dit vond van deze zeer donkerblauwe druif. Pinot Noir komt van de Cote d’Or, Bourgondië, Frankrijk, maar is nu wereldwijd geplant in USA, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Australië, Chili, Argentinië & Zuid-Afrika.

 

 

Pinot Noir wijn heeft een lichte rode kleur, maar wanneer je ruikt & proeft, komen veel smaken los. Dit komt door de lage fenolische verbindingen in de druif (kleurpigmenten & tannines) dat micro chemicaliën zijn dat de smaak, kleur & geur beïnvloed. De druif heeft ook een dunne schil, waardoor het kwetsbaar is voor ziektes, maar als het op de juiste manier geproduceerd wordt is het een overheerlijke wijn.

 

Pinots zijn druiven die de omgeving van waar zij geproduceerd wordt echt reflecteren. Het neemt alle karaktereigenschappen van de grond, klimaat & terroir op. Pinot Noir houdt van koel klimaat, maar niet te koud. De stijl van de wijnmaker is ook van grote invloed op het eindresultaat.

 

 

Daarom, Pinot Noir kan veel verschillende smaken hebben. In het algemeen heeft Pinot Noir licht-gemiddelde tannines, gemiddeld-hoog zuurgraad met rood & zwart fruit (aardbeien, kersen, frambozen, bosbessen), aarde tonen (paddenstoelen, natte bladeren). In wat warmere klimaten zal je een meer jam-achtige stijl aantreffen.

 

Pinot Noir moet je jong drinken. Sommige wijnmakers geven hun Pinots wat houtlagering, waardoor wat meer complex smaken worden ontwikkeld. Dit zal hout, vanille & toast smaken toevoegen, die gemakkelijk kunnen overpoweren.

 

 

Omdat Pinot Noir wereldwijd is geplant, heeft het verschillende namen. Pinot Noir in Duitsland is Spätburgunder, Blauburgunder in Oostenrijk & Pinot Nero in Italië.

 

Pinot Noir is vaak een 100% wijn. Het wordt bijna nooit geblend met andere druif types, naast het gebruik in Champagnes natuurlijk. Je kan Pinot Noir geblend met Gamay aantreffen in Bourgondië, alhoewel moet je hiervoor goed zoeken.

 

Pinot gaat ook goed met eten! Licht om perfect met zalm, elegant met wit vlees zoals kip of eend, of de zoete smaken te soepelen in een cranberry dessert. Geen wonder Pinot Noir is sex in een glas!

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle