Sauvignon Blanc aka De Wilde Witte

September 23, 2017

3 minuten leestijd

 

Sauvignon Blanc is één van de bekendste druivensoorten in de wereld. Een witte aromatische druif dat gemakkelijk te drinken is. Het heeft een sterke aromatische geur met smaken van groen fruit, gras, groenten & groene paprika. De laatste is misschien wel de meest bekendste herkenning.

 

Met haar frisse & hoge zuren, Sauvignon Blanc moet jong gedronken worden. De druif houdt van koele klimaten, maar vindt ook gemiddelde lekker. De hoge zuurgraad past ook perfect bij zoete wijnen, vaak geblend met andere druiven types (Sauternes van Bordeaux, Frankrijk). De wijn KAN een tijdje liggen, maar wordt niet vaak gedaan, omdat het dan mindere frisse smaken met meer toast & kruidige smaken ontwikkeld.

 

 

 

De oorsprong van Sauvignon is niet echt bekend, maar wordt vooral geplant in de Loire, Bordeaux, Zuid-Westen & Languedoc-Roussillon, Frankrijk wijn regio’s. In Frankrijk, Sancerre & Pouilly-Fume zijn wereldwijd bekende regio’s voor topwijnen met frisse, hoge zuren, gemiddelde body, groen fruit, lichte, kruidige Sauvignon Blancs.

 

In Graves AC & Pessac-Leognan AC, Bordeaux in het Zuiden, Sauvignon Blanc is vaak geblend met Semillon, dat meer body toevoegt. Dit resulteert in een droge, gemiddeld-hoge zuren, gemiddelde body, plantaardig, gras, vlierbloesem, met de beste wijnen die tonen van toast & honing geeft (op fles ge-aged).

 

 

Globaal, Marlborough in Nieuw-Zeeland produceert Loire-gebaseerde Sauvignon Blancs, maar met meer vollere fruit smaken & hier en daar vollere body wijnen, omdat er geëxperimenteerd wordt met houtlagering & dode gistcellen.  Also, Adelaide Hills, Australië maken fruitige & heldere Sauvignon Blancs.

 

In Napa Valley, Sauvignon Blanc word vaak Fumé Blanc genoemd. Van niet hout gelagerd, licht hout gelagerd tot vol hout gelagerd, de wijnen reflecteren fris groen fruit met kruiden & hout. Chili produceert aromatische fruitige versies, met Casablanca & San Antonio die hierin leiden.

 

De daredevils in Zuid-Afrika experimenteren met 2 verschillende stijlen: de Loire-gebaseerde lichtere manier óf de Bordeaux hout-stijl, met de laatste perfect past in de unieke koele klimaat Constantia & Elgin regios.

 

Verder kun je Sauvignon Blancs vinden in Italië & Spanje, maar in mindere aantallen.

 

 

Fumé Blanc in de USA, Muskat-Silvaner in Oostenrijk, Feigentraube in Duitsland & Sauvignon in Italië, allemaal lokale verschillende namen voor de Sauvignon Blanc druif.

 

Met haar plantaardige aromas, Sauvignon Blanc past goed bij groen eten, zoals groenten & kruiden. Een salade bijvoorbeeld. Ook de hoge zuren snijden door de geurende aromatische kazen. Verder wit vlees, zoals kip & wit vis.

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle