Merlot, de neutrale

September 30, 2017

2 minuten leestijd

 

Merlot, een neutrale druif met medium aromas, lichte tanninnes & zuurtje, maar toch vol & hoog in alcohol.

 

Het komt oorspronkelijk uit de Bordeaux, Frankrijk waar de Merlot op de rechter-oever heerst, waarmee een lichtere Bordeaux-stijl wordt gemaakt. Saint-Emilion & Pomerol zijn de bekende namen.

 

 

Ander landen waar Merlot wordt geplant zijn Languedoc-Roussillon, USA, Chili, Australië, Zuid-Afrika & een beetje in Italië & Argentinië. De USA maakt zachte, met donkere kleur en zwart fruit & hout aromas. Australië maakt 2 verschillende types: vollere met hoge tanninnes, zwart fruit & kruidige tonen (Margaret River). De andere is wat lichter met zachtere tonen, medium tanninnes, kruidig & lichte hout aromas (Hawke’s Bay).

 

Chili produceert Merlots met intensieve zwart fruit & kruidige aromas zoals groene peper (Maipo, Colchagua & Cachapoal). Zuid-Afrika kopieert de Bordeaux-stijl, maar met wat meer tanninnes & zuurtjes (Stellenbosch).

 

Merlot houdt van gemiddeld tot een warm klimaat. Merlot in warm klimaat geeft zwart fruit (pruim, zwarte bessen, kersen), vol, medium tanninnes & zuurtjes, maar hoog in alcohol.

 

In een gemiddeld klimaat Merlot geeft een meer elegante stijl met rood fruit & kruiden, hogere tanninnes & zuurgraad. De beste Merlots profiteren van hout rijping dat resulteert in vanille & toffee dat de wijn soepeler maakt.

 

 

Zoals gezegd, Merlot wordt vaak gebruikt in een blend, met de Bordeaux-blend als bekendste van allemaal. Merlot geeft in een blend de body & soepelheid, waardoor de wijn gemakkelijker te drinken is. Deze manier van wijn maken is te zien in Frankrijk, Australië & Zuid-Afrika. In Chili, Merlot wordt geblend met Carmenere & Cabernet Sauvignon, Malbec is de partner in Argentinië. USA maakt lekkere wijnen alleen van Merlot.

 

Met haar neutrale smaken & medium stijl karakter, Merlot is een heerlijke wijn om te combineren met eten. Wit vlees zoals kip, varken & licht gekruid rood vlees, zoals het maar niet te gekruid is.

 

Eend, kalkoen met Kerst? Pasta met tomatensaus basis & medium-harde kazen zijn ook een top combo!

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle