Rioja, en haar hout gelagerde wijnen

October 14, 2017

3 minuten leestijd

 

Rioja is Spanje, het land bekendste wijn regio. Rioja is ook Tempranillo’s grond, met haar volle, maar sappige druif verspreid over het landschap.

Rioja ligt in Noord-Spanje. Het heeft 3 sub-regios: Rioja Alta, Rioja Alavesa & Rioja Baja. Rioja Alta ligt 300m hoger dan Rioja Baja. Het klimaat is koeler, dus de wijnen hebben een hogere zuurgraad & zijn eleganter. Hetzelfde geldt voor Rioja Alavesa. Rioja Baja’s wijnen zijn fruitiger & rijker en horen jong te worden gedronken.

 

 

Tempranillo heeft de stijl als een Cabernet Sauvignon, maar met meer fruit smaken. Het is een grote druif, maar heeft een dunne schil, dus de kleur in het glas zal wat lichter aanzien. Laat dit je niet vergissen, omdat Tempranillo heeft een gemiddeld-volle body met smaken als vlezige tomaten, kersen & pruimen. Aardse & leer zullen ook aanwezig zijn. Nieuwe wereld Tempranillo’s (Portugal, USA, Argentinie, Australie) zijn fruitiger met minder aardse tonen.

 

In Rioja, rode Tempranillo’s kan 1 van de 4 wijnstijlen hebben. Dit is gebaseerd op de tijd dat de wijn in zowel fles als in hout heeft gezeten. De 4 stijlen zijn: Rioja/Joven, Crianza, Reserva & Gran Reserva. In het algemeen, hoe langer de wijn in fles/hout heeft gezeten, hoe beter de kwaliteit.

 

Rioja/Joven wijnen zijn echte Tempranillo karakter wijnen. Jong, fruitig & zonder alle diepte & gecompliceerde tonen van de andere stijlen.

 

Crianza’s hebben wat contact met hout gehad, dus een zeer goede representatie van een Rioja wijn om mee te beginnen. Met haar natuurlijke tannines & hout, kun je deze wijn vergelijken met een wijn dat tussen een Merlot & Cabernet Sauvignon zit.

 

Reserva is wat ze noemen de ‘’sweet spot’’. Nog steeds het fruitige van de Crianza, maar gebalanceerd met het hout van de Gran Reserva. Betere druiven van de wijngaard worden gekozen om deze wijn stijl te maken.

 


Gran Reserva wijn zijn een balans van een gestructureerde met tannines soort wijn. Een wijn om een paar jaar weg te leggen, de Spaanse wijnmakers geven deze wijn zelfs de tijd om tot haar best te komen. Dit betekent dat de wettelijke 2 jaar op hout en 3 jaar in fles soms wordt overschreden. Alles om de beste wijn te maken, met sommige Rioja’s 10+ jaar oud.

 

 

Dus, Rioja is gemaakt van Tempranillo, maar kan ook geblend zijn met die andere bekende druif Garnacha, Mazuelo & Graciano. Die allemaal hun steentje bijdragen aan de smaak.

 

Witte wijnen worden ook gemaakt in de Rioja. Rioja Blanco is gemaakt met Viura (Macabeo), Malvasia & Garnacha Blanca.

 

Volgende keer dat je bij je locale wijn shop bent, check de verschillende labels van deze Spaanse wijnen. Of haal alle 4 de soorten en hou een wijnproeverij en geruik mijn wijnproeverij matjes!

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle