Syrah of Shiraz?

November 6, 2017

3 minuten leestijd

 

Syrah of Shiraz? Dat is de vraag! Om gelijk maar antwoord te geven: verschillende namen voor dezelfde druif. Syrah is de old-school naam, vooral gebruikt in haar oorsprong land Frankrijk & andere ten Noorden van de Evenaar. Shiraz in ten Zuiden van de Evenaar, met Australië als leidend land. In dit artikel gebruik ik Syrah als referentie.

 

Syrah is een kleine druif met een dikke schil, zoals Cabernet Sauvignon. Oorspronkelijk uit de Noord-Rhone, Frankrijk. Omdat er erg stijl heuvels zijn, kan alleen maar met hand worden gewerkt, dat reflecteert in de prijs. Het is een vol body met een hartige smaak, plantaardig & een kruidje. De wijnen hier zijn wat lichter & geblend met Grenache, vergeleken met de andere meetrfruitige stijlen gemaakt elders in de wereld. Cote Rotie & Hermitage zijn de bekendste wijn regio’s. Ooit gehoord van Chateauneuf-Du-Pape of een Rosé van Zuid-Rhone? Wil je niet zoveel uitgeven, maar toch de kwaliteit? Minervois in Zuid-Frankrijk is the place to be.

 

Een ander land waar veel Syrah wordt geproduceerd is Australië (Shiraz op het label). Hier, de wijnen hebben meer fruit, vol met zwart fruit, meer zoete kruiden & chocolade. Hunter Valley, McLaren Vale & Barossa Valley zijn de plekken om op te zoeken. Een meer Noord-Rhone stijl kan gevonden worden in de Victoria regio.

 

Andere landen waar Syrah geproduceerd wordt is Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika (kijk uit voor Brazilië), USA, Spanje & Italië.

Het klimaat spelt een belangrijke rol voor Syrah. De druif houdt van gemiddelde-warme klimaten. In de gemiddelde klimaten het geeft gemiddelde tannines, gemiddelde zuurgraad, volle kruiden, hartige met zwart fruit. In warme klimaten het fruit komt tot leven, met meer chocolade & zoete kruiden. Syrah profiteert ook van houtlagering, dat toast, rook, kokosnoot & vanille geeft. Het wegleggen voor een paar jaar laat meer aarde tonen ontwikkelen zoals leer, natte bladeren.

 

Zoals gezegd, Syrah is vaak geblend met Grenache. Ook soms met Mourvedre, dat dan de zogeheten GSM-wijn wordt (Grenache, Syrah, Mourvedre). Frankrijk is groot hiermee. Australië blend Shiraz met Cabernet Sauvignon, dat de wijn wat zachter & rijker toevoegt.

Een geinige traditionele Noord-Rhone ding is dat ze de witte druif Viognier toevoegen aan de blend, dat de wijn wat zachter maakt, textuur en tropisch fruit toevoegt.

 

Met haar kruidige tonen, Syrah gaat goed met rijke gerookt vlees. Denk aan lam, wild, BBQ. Vettig, zachte kazen pairen ook goed.

BTW, er bestaat ook een klein zusje van Syrah, genaamd Petit Sirah, geplant in USA.

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle