Oude vs. Nieuw Wereld Pinot Noir

November 13, 2017

3 minuten leestijd


Pinot Noir is één van de lichtste wijnen. Toch is het ook één van de moeilijkste druiven om te produceren, omdat het een zeer dunne schil heeft dat om deze reden erg gevoelig is voor insecten & ziektes.

 

 

Pinot Noir kan beschreven worden al een wijn dat lichte tannines, gemiddelde-hoge zuurgraad & rood fruit smaken. Oorspronkelijk komt ie uit Bourgondië, Frankrijk, maar wordt nu wereldwijd gemaakt; USA, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Australië, Chili, Argentinië & Zuid-Afrika. De koel-gemiddelde klimaten van deze landen, dat dan wel. Pinot Noir houdt het cool!

 

Het is ook een druif dat de plek waar het wordt geproduceerd reflecteert. De karaktereigenschappen van de grond, klimaat & terroir, kunnen teruggevonden in de wijn (toch moet je hiervoor er al een aantal geproefd te hebben om dit te herkennen!).


Om je op weg te helpen, vindt je onderaan een aantal verschillen tussen Oude wereld (Europa) & Nieuwe wereld (de rest van de wereld).

 

 

Oude wereld Pinot Noirs hebben een lichtere kleur dan Nieuwe wereld Pinots. Dit komt doordat de oude wereld landen nog steeds de originele en ‘’traditionele’’ manier van maken beheersen. Ook het (micro) klimaat, type land, & de manier van wijn maken hebben hierop invloed.

Naast kleur, de smaak van Oude wereld Pinots zijn meer aards, met smaken als paddenstoelen & natte bladeren, minder fruit & een hogere zuurgraad. Nieuwe wereld Pinots zijn fruitiger, mindere zuurgraad & hoger in alcohol.

 

Nu is het bovenstaande geen regel, meer een leidraad, omdat de wijnmaker een grote invloed is op het eindproduct. Desalniettemin, de Oude wereld landen hebben veel meer regels & standaarden om aan te denken en te houden, dan de nieuwe wereld landen.

T

ot slot, zie mij VIVINO account voor wat Pinot Noirs wijnen die ik tot nu toe heb mogen proeven, van beide werelden.

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle