Malbec, Argentinie's #1

November 27, 2017

3 minuten leestijd

 

Een druif met een dikke huid, dat is wat Malbec is. In het glas vormt het een diep donkerpaarse kleur met een herkenbare licht kleurige rand.

Malbec komt oorspronkelijk uit Bordeaux, Frankrijk maar heft echt nooit naam gemaakt. In de Cahors wort de druif vaak gebruikt in de bekende Bordeaux-blend. Malbec van Frankrijk heeft een leren, tannines & hartige smaak, het tegenovergestelde van de meer fruitige Malbec van Argentinië. Als je die omschrijving leest, is het maar goed dat de Franse versie in de blends gebruikt wordt.

 

Rond de wereld, Malbec wordt geplant in Loire, France, USA, Chili, Zuid-Afrika, Italy, Spanje, Nieuw-Zeeland & Australië, maar allemaal in kleine aantallen & vaak gebruikt in blends. Argentinië daarentegen, is Malbec de meest geplante druif.

 

Het klimaat voor Malbec in Argentinië is de hemel. Droog, gemiddeld tot warm temperatuur, klei & zand als grond met zeer weinig regenval op hoge hoogtes. Malbec kan slecht tegen ziektes, insecten & slecht weer. Iets dat in het droge en warme Argentinië bijna niet voorkomt. Daarnaast is het temperatuurverschil tussen dag & nacht zeer groot, dat weer gunstig is voor de Malbec druif waardoor het een hoog zuurgraad heeft.

 

Omdat er vrij weinig regenval is in Argentinië, de wijnmakers zijn geneigd om irrigatie te gebruiken om hun wijngaarden voor het nodige water te voorzien. Sneeuw dat smelt in het Andes gebergte sijpelt langzaam naar beneden waar het opgevangen wordt en geleid wordt naar de wijngaarden. Net genoeg water wordt aan de wijngaarden gegeven, zodat de hardwerkende druiven vol van smaak en zwart fruit ontwikkelen.

Druiven met een gemiddeld-hoge tanninnes, gemiddeld-hoge zuurgraad, vol van smaak met pruim & zwart fruit, kruidig, peper, melk chocolade & een gemiddelde afdronk. De beste Malbec profiteert van houtrijping, dat zoete tabak smaken toevoegd.

 

 

Andere namen voor Malbec kun je vinden waar de druif oorspronkelijk vandaan komt, waar het ook wel Cot genoemd wordt.

 

Zoals eerder genoemd, Malbec wordt rondom de wereld vaak geblend, met de meest bekende de Bordeaux-blend (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot & Carmenere). In de Loire, Frankrijk wordt het geblend met Gamay & Cabernet Franc, in Australië met Merlot.

 

Alleen in Argentinië wordt Malbec gezien als single-type druif, omdat de klimaat condities uitstekend zijn. Mooie Malbecs worden hier gemaakt, met sssst…soms een blend met Bonarda.

 

Met eten, Malbec is goed met rood vlees. Eend, struisvogel? Ook aarde smaken zoals champignons of paddestoelen & BBQ. Kaas van een koe of geit ook lekker.

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle