Dame Chardonnay

December 4, 2017

3 minuten leestijd

 

Chardonnay is geen aromatische druif, zoals een Sauvignon Blanc. De meeste van de smaken die je ruikt en proeft komen niet van de druif zelf, maar van het proces van het wijn maken. Het is een druif dat daadwerkelijk de terroir reflecteert.

 

Bourgondië, Frankrijk is de regio waar Chardonnay van oorspronkelijk vandaan komt. Chablis produceert droge, citrus, minerale type wijnen, omdat het een koel klimaat heeft. Verder naar het zuiden vinden we de Cote D´Or (Meursault, Puligny-Montrachet, Le Montrachet) met wijnen met steenvruchten en meer hout tonen. In Maconnais, verder naar het zuiden, komen we in Macon frisse, lichte & fruitige Chardonnays tegen, met in Pouilly-Fuisse tropische fruit.

 

De Chardonnay druif kom je overal ter wereld tegen, omdat het een druif is dat in zowel een koud als warm klimaat kan groeien en zich goed kan aanpassen. In Australië (Yarra Valley, Adelaide Hills, Margaret River) zie je Chardonnays met volle fruit & hout tonen, maar lichtere types zijn hier ook te vinden. Nieuw-Zeeland produceert een klein volume, met Marlborough als leider waar tintelende, tropisch, minerale en met hout tonen Chardonnays worden gemaakt.

 

De USA is een mooie regio om Chardonnays te maken. California, met haar sub-regio’s Sonoma, Russian River & Carneros, profiteren van de koude zeewinden en mistige ochtenden. Dit resulteert in volle en steenvruchten met hout tonen Chardonnays. Chili profiteert ook van de koude zeewinden en mistige ochtenden, met tropisch fruit, hout tonen en een goed zuurtje. Argentinië daarentegen heft niet de koude zeewinden/mist, maar de dag en nacht temperaturen verschillen enorm, Hiervan profiteert de druif van, omdat het overdags de volle fruit smaken kan ontwikkelen, die dan tijdens de nacht opgeslagen kunnen worden. Ook vindt je in de Argentijnse Chardonnay een kruidje hier en daar. Verder kun je Chardonnay vinden in Zuid-Afrika (Stellenbosch) waar ze fijne variaties maken, maar ook in Zuid-Italy & de Languedoc-Roussillon, Frankrijk.

 

Omdat Chardonnay zich gemakkelijk aanpast aan het klimaat, kun je een verscheidenheid aan smaken krijgen. In het algemeen, een koud klimaat geeft groen fruit, citrus, mineraliteit. Gemiddeld klimaat geeft steenvruchten, citrus & meloen. Een warm klimaat heeft tropisch fruit.

Ongeveer alle Chardonnays die gemaakt worden, profiteren van malolactische fermentatie. Hier worden de dode gistcellen door de basiswijn geroerd, om zo de boter tonen aan de wijn te geven die je proeft. Verder profiteert Chardonnay ook van houtrijping, dat weer vanille, brood en kokosnoot tonen aan de wijn meegeeft.

 

Door Chardonnays aanpasbaarheid aan de klimaten waar het wordt geproduceerd, ligt de vraag naar deze wijn hoog. Hierdoor worden ook goedkopere versies gemaakt. Vaak worden die gemaakt van een blend van verscheidene Chardonnays uit een specifiek land en/of regio die dan samengaan en in de fles worden gestopt. Op het label zie je dan vaak de naam van de regio: South-Eastern Australia, California of Vin de France. Om de typische hout tonen aan de wijnen te geven, gebruiken de wijnproducenten houten staven of houten schilfers.

 

Er zijn veel wijnen die alleen van Chardonnay druiven zijn gemaakt. In sommige landen worden toch andere druivensoorten toegevoegd om een andere unieke wijn te maken. Semillon wordt soms gebruikt in Australië. The aromatische Colombard & Chenin Blanc worden in Chili & Zuid-Afrika toegevoegd, met Viognier in Frankrijk dat fruit & bloemen tonen aan de wijn meegeven.

 

Omdat Chardonnay zo flexibel is, is de combinatie met eten ook niet moeilijk. Wit vlees zoals kip, eend, vis met kruiden. Wat dacht je van asperges, schelpdieren en kreeft met de lichtere Chardonnays?

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle