Grenache, de onbetwiste

December 22, 2017

3 minuten leestijd

 

Grenache is een grote druif met een dunne schil met een hoog suikergehalte & een lage zuurgraad. Laat de lichte kleur je niet misleiden, want het heeft een gemiddeld-volle tannines. Omdat Grenache een dunne schil heeft, is het ook nog eens een perfecte druif voor rosés!

Grenache is één van de meest geplante druivensoort, toch weet niet iedereen dit feit. De oorsprong ligt in Spanje, waar het de lokale naam Grenache heeft. In Spanje, Garnacha wordt zowel voor rood en rosé gebruikt, met voor de rode wijnen de druif vaak gemengd wordt met de nog bekendere Spaanse druif, Tempranillo.

 

De Spaanse wijnregio Priorat staat bekend om de dure en zware rode wijnen. Navarra, staat bekend als de rosé wijngebied in Spanje. The regio Rioja produceert beide.

 

Een andere belangrijke Grenache regio is Zuid-Rhone. Met Syrah dominant in het Noorden, Grenache regeert in het Zuiden, vooral in de rosés. Zowel volle, droge, maar ook halfzoet wordt in dit warme klimaat gemaakt. Heel soms, houten vaten worden gebruikt, waardoor de wijn oranje kleurt en een wat hartige smaak ontwikkeld.

 

De meest bekende wijnhuis in het zuiden is Chateauneuf-Du-Pape, die maar liefst 13 verschillende types in haar blend mag hebben, waaronder Syrah. Een andere Franse regio waar je Grenache kan tegenkomen is Languedoc-Roussillon.

 

Ten zuiden van de Evenaar doet Australië het ook goed met Grenache. Meer fruitige & vollere Grenache komen hier vandaan. Zuid-Australië is de regio om naar uit te kijken. Andere wereldregio’s waar je Grenache kunt tegenkomen zijn: USA (ook fruitig), Sardinië & Italië.

 

Grenache houdt van een warm klimaat. Tonen van rood fruit; aardbeien, cranberry’s, met kruidige smaken van witte peper, zoethout & kaneel. Als de wijn gerijpt is op hout, kan de wijn tonen van toffee & leer bevatten.

 

Zoals gezegd, Garnacha in het Spaans. Andere namen die je voor Grenache kan tegenkomen zijn: Alicante (lokale Franse naam), Cannonau (Italië), of Grenache Blanc, de witte versie.

 

Grenache is een geweldige druif, maar mist de zuurtjes, soms de tannines & kleur. Daarom is het een druif dat vaak geblend wordt met andere stevigere druiven. De Syrah-Grenache is een bekende uit het Rhone gebied & Australië. Languedoc-Roussillon blend het met Mourvedre om de zogenaamde GSM-wijnen (Grenache, Syrah & Mourvedre) te maken. Spanje is bekend om haar Grenache-Tempranillo blend.

 

Maar met haar kruidige component, Grenache combineert lekker met minder kruidig eten. Denk aan de Aziatische keuken, maar maak het niet te pittig, omdat de alcohol en kruiden in de Grenache verhoogd dit juist. Andere eten combo’s; vlees, wild of wat denk je van de optie van langzaam gekookt stoofpotje?

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle