Riesling [Reeceling]

December 25, 2017

3 minuten leestijd

 

Riesling is een druif vol met smaken & geuren. Een erg aromatische geur, dat je al ruikt zodra je je neus boven het glas houdt.

De Riesling druif ontwikkeld suikers & behoudt haar zuren goed. Met een smaak dat iets meer naar het zoete neigt, de wijn is goed in balans en representeert het gebied waar zij gemaakt wordt. Omdat de druif een goede balans tussen suiker & zuren heeft, is Riesling ook perfect om een paar jaar te bewaren. Kijk niet gek op als je Rieslings van een paar jaar oud ziet voor een prima prijs.

 

Riesling komt oorspronkelijk uit Duitsland, dichtbij de grens met Frankrijk. Nu zie je Riesling in koele wijn regios over de wereld: Alsace, Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, USA & Canada.

 

Zoals gezegd, Riesling groeit in koele-gemiddelde klimaten. Riesling uit koelere klimaten geeft groen fruit zoals appels & druiven, Gemiddelde klimaten geeft perzik & limoen.

 

Riesling houdt van de Herfst. De warme Herfstdagen is goed voor een late oogst, waarbij Edele Rotting zorgt voor een hoge concentratie van natuurlijke suikers & zuren in de druif. Deze wijnen zijn goed om een paar jaar weg te leggen. Zij ontwikkelen dan steen & tropische fruit smaken en tonen van honing & toast.

 

De wijn labels in Duitsland heft z’n eigen specifieke manier. Rieslingwijnen worden onderscheiden in 2 categorieën, gebaseerd op kwaliteit: Oualitatswein & Pradikatswein.

 

 

De laatste heeft 6 subcategorieën, gebaseerd op de suiker levels in de wijnen: Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese & Eiswein. De eerste 3 zijn droog, de laatste 3 zoet. De wijnen zijn niet gerankt op kwaliteit, het enige verschil is de smaak dat de wijn ontwikkelt.

 

De naam Riesling (Reece-ling) kun je ook ergens anders tegenkomen, maar zijn geen familie noch geeft dezelfde smaken Andere namen zijn: Welschriesling, Laski Rizling of Olaszrizling, allemaal druiven geproduceerd in Oost-Europa.

 

De aromatische Riesling wordt niet vaak geblend, omdat het al een geweldige wijn op zichzelf is. Toch, kun je Riesling tegenkomen dat geblend is met Gewurztraminer. Australië doet dit vooral.

 

Omdat Riesling een goede concentratie & balans heeft, gaat het zeer goed samen met kruidige eten. Denk aan Indiase & Aziatisch eten om de kruidige & ‘’hete’’ eten te blussen & je mondgevoel wat soepeler te maken. Eend, varken & minder geurende kazen & gedroogd fruit gaan goed samen met Riesling!

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle