Cabernet Sauvignon

December 29, 2017

3 minuten leestijd

 

Cabernet Sauvignon is een zwarte druif met een zeer donkere kleur. Oorspronkelijk uit de Bordeaux in Frankrijk, de druif is nu wereldwijd geplant in gemiddeld-warm klimaat.

 

De Bordeauxwijn regio’s Medoc, Haut-Medoc & Graves zijn de bekendste (& duurste) in de wereld waar top Bordeaux-blends worden gemaakt. Australië, Coonawarra om precies te zijn produceert intense volle wijnen met zwart fruit, mint & eucalyptus & hout tonen. Margaret River produceert vaak blends met Merlot. In Hawke’s Bay in Nieuw-Zeeland kun je zowel blends als wijnen gemaakt van alleen de Cabernet Sauvignon tegenkomen.

 

In de USA, Napa Valley, Cabernet Sauvignon is de meest voorkomende druif in de regio. De druif produceert mooie, zachte gerijpte tannines met een volle kleur & zwart druif & hout tonen. De zon doet echt haar werk hier. Ook Sonoma & Washington State regio’s moeten in de gaten worden gehouden,

 

In Zuid-Amerika, Chili (Maipo Valley, Colchagua & Cachapoal) zijn regio’s waar Cabernet Sauvignon vaak geblend wordt met de lokale Carmenere. Argentinië blend de Cabernet Sauvignon vaak met Malbec.

 

Zuid-Afrika kopieert de Bordeaux-stijl van wijn maken, met Stellenbosch als leider hier. In Europa, de Languedoc-Roussillon regio in Frankrijk, Spanje (Priorat) & Italy (Super Tuscan) kan de Cabernet Sauvignon druif ook gevonden worden.

 

De Cabernet Sauvignon druif houdt van een gemiddeld-warm klimaat. In een gemiddeld klimaat, de druiven ontwikkelen een gemiddeld-volle smaak, hoge zuurgraad & tannines met zwart fruit, kruiden, hartige & hout tonen. In warm klimaat, de wijn is voller in smaak, zachtere tannines met intense zwart fruit smaken met mindere kruidige tonen.

 

Met haar hoge zuurgraad & tannines, Cabernet Sauvignon profiteert van houtlagering. Dit maakt de wijn soepeler, de tannines zachter & geeft het de wijn de vanille, koffie, hout & drop tonen. Ook is (goede) Cabernet Sauvignon gemakkelijk een aantal jaren te bewaren.

 

 

Omdat Cabernet Sauvignon een vrij ruwe en volle wijn is, wordt het rondom de wereld vaak geblend met andere druiven. De Bordeaux-blend is de bekendste, met voornamelijk Cabernet Sauvignon & Merlot leidende, plus de andere 11 druivensoorten die ook gebruikt kunnen worden. In Australië wordt Cabernet Sauvignon geblend met vooral Shiraz, Chili heeft de Carmenere & Argentinië de Malbec.

 

Met eten, Cabernet Sauvignon is goed te combineren met vettig & umami smaken. Denk groot & stoer. Burgers, rood vlees, & BBQ. Met de umami smaken zoals paddenstoelen, Cabernet Sauvignon balanceert de hartige smaak, dat het fruit van de wijn naar voren brengt. Paddenstoel Stroganoff iemand?

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle