Super Tuscans, Italiaanse Supersterren!

January 8, 2018

2 minutes leestijd

 

Je hebt misschien nooit gehoord van Super Tuscans, dat kan, omdat het geen officiële naam voor een Italiaanse wijn regio noch een lokale wijndruif is.

 

Nee, Super Tuscans zijn wijnen gemaakt in Toscane, van niet lokale, maar wereldwijd geplante druiven: Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc & Syrah.

 

De term Super Tuscan was gecreëerd in 1970. Toen boze wijnboeren de langzame Italiaanse bureaucratie in de wijnwetten het zat waren, begonnen ze wijn op hun manier te produceren. Met lak aan de regels, planten ze de bekendere wijndruiven, en met succes. De wijnen waren verrassend goed, maar omdat ze (nog) geen officiële appellatie hadden, waren ze ontzettend goedkoop met sommige vaak als tafelwijn werd geserveerd!

 

De Italiaanse regering eindelijk herkende de geweldige Super Tuscans van Toscane, waardoor ze in 1992 de appellatie IGT (Indicazione Geografica Tipica) kregen. In de appellatie, de wijnen kunnen van over heel Toscane komen, uit elk plaatsje uit de 10 regios. Verschillende wijndruiven kunnen gebruikt worden, maar Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc & Syrah worden vaak gekozen omdat deze de beste druiven zijn om in dit klimaat te planten.

 

Je kan een Super Tuscans herkennen aan de naam van het wijnhuis, dat trots op het label staat. Kijk uit naar namen zoals ‘’Solaia’’, ‘’Sassicaia’’ of ‘’Siepi’’ op het label. Ook, Super Tuscans hebben een volle smaak, zijn robust, maar omdat de wijnboeren niet gebonden zijn aan zware regels, kunnen de wijnen verschillen van fruitig to zwaar.

 

 

 

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle