Chianti [Kee-On-Tee]

January 29, 2018

3 minuten leestijd

 

Chianti wijn komt uit de Toscane, Italie. De wijn is gemaakt van Sangiovese druiven, maar ook zie je vaak Chianti geblend met de lokale druiven Canaiolo, Colorino óf Cabernet Sauvignon & Merlot.

Chianti is een kleine regio binnen Toscane, tussen Florence en Sienna in, maar Chianti wijn kan over heel Toscane gemaakt worden. De beste

Chianti wijnen komen uit de met traditionele grenzen sub-regio Chianti Classico. Je kan deze wijnen herkennen aan de zwarte haan als logo op de fles, de trademark van de Consorzio del Vino Chianti Classico.

 

Sangiovese wijn heeft een robijnrode kleur met wat oranje hinten, vaak met wat oudere wijnen vergeleken. In het algemeen, de smaken van Chianti’s zijn wat wrang, pittig & kruidig dat het typische klimaat en imago van Toscane reflecteert. De tijd dat een Chianti wijn moet rijpen, ligt aan wat voor soort wijn de wijnmaker wil maken.

 

Chianti is gerijpt voor 6 maanden op hout
Superiore/Chianti Classico voor 1 jaar
Riserva voor 2 jaar
Gran Selezione voor 2,5 jaar (alleen Chianti Classico)

 

 

Leuk om te noemen zijn de Brunello di Montalcino wijnen, gemaakt van 100% Sangiovese druiven, lokaal Brunello genoemd, met de hoogste DOCG appellatie in Italie. Een echt winnaar & het wachten waard. De druif heeft een dikker vel, meer aromas, tannines & zuurtjes, dat deze wijn perfect maakt voor rijping. Brunello wijnen hebben minimaal 5 jaar gerijpt, 6 voor Riserva’s. Houdt je niet van wachten? Zoek dan een Rosso di Montalcino op, die met 1 jaar rijping, een perfect alternatief is.

 

 

Met het eten, de hoge zuurgraad in de Chianti’s snijden lekker door rijke & vettig eten. Denk aan pizza & pasta met tomatensaus. Rood vlees, BBQ, gaan natuurlijk ook prima!

Please reload

Wine Rebel
Hugo de Grootstraat 115, Delft, The Netherlands
tomlelifeld@live.nl
+31640580603

KVK-nummer: 70927340
BTW nummer: NL069862540B01

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle